Domů Analytický tým Úklid autobusů a zajímavá hra na schovávanou jednatelů holdingu BusLine

Úklid autobusů a zajímavá hra na schovávanou jednatelů holdingu BusLine

927
0
Úklid autobusů a zajímavá hra na schovávanou jednatelů holdingu BusLine

Po nadějně vypadající komunikaci zástupců Svazu Odborářů Služeb a Dopravy s vedením holdingu firem BusLine 14. června se odehrává zajímavá hra na schovávanou ze strany jeho jednatelů Ing. Pavla Tomšů a Ing. Radky Janáčkové.

Už výčet firem v holdingu BusLine, představující flotilu autobusů se zeleným jelenem, je úctyhodný a jejich názvy zní pěkně světově. Jde o BusLine MAD Česká Lípa s.r.o., BusLine LK s.r.o., BusLine KHK s.r.o., Overline s.r.o., EnergoGas Invest s.r.o., BusLine Technics s.r.o., BusLine Support s.r.o., NorthBus s.r.o., BusLine s.r.o., BusLine Pardubicko s.r.o., OverLine Fleet s.r.o.. Součástí holdingu jsou i společnosti, které nevykonávaly podle posledních zveřejněných výsledků za rok 2022 žádnou činnost. Jsou to BusLine MHD s.r.o., BusLine MHD Jablonecko s.r.o., BusLine Tarmac s.r.o., BusLine Hradec Králové s.r.o. a BusLine Express s.r.o..

Jednatel společností skupiny BusLine Ing. Pavel Tomšů je podle obchodního rejstříku angažován co by člen statutárního orgánu ve 32 podnikatelských subjektech, jednatelka Ing. Radka Janáčková ve 14 společnostech. Při takovém rozprostření a od něj se odvíjejícím pracovním vytížení může působit naše odborová organizace až otravně, když chce hájit svoje členy a jejich kolegy. Zajímavých skutečností, o které by se měly zajímat nejen odbory, je trochu více.

Podle platné kolektivní smlouvy a bodu 7.5. je úklid autobusů se zeleným jelenem včetně jejich interiéru řešen dodavatelsky a uklízečem/uklízečkou autobusu na základě dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti. To zní pěkně. Ve skutečnosti mají řidiči autobusů firem holdingu BusLine dohodu o provedení práce s firmou Overline s.r.o. ze stejného holdingu, ale do října 2022 jim tato firma úklid nehradí. Úklid autobusů, který je předmětem této dohody, je zároveň součástí prémiového ohodnocení řidičů v rámci jejich pracovněprávního vztahu s autobusovým dopravcem, jako jsou BusLine KHK s.r.o., BusLine LK s.r.o.. Jinými slovy to, co je po řidičích autobusů požadováno a tvoří i součást jejich hodnocení, není již dlouhodobě placeno a dluh firmy Overline s.r.o. vůči řidičům pěkně roste. Každému řidiči už dluží cca 55000 Kč.

Základní odborová organizace BUS a její předseda Milan Zimmermann opakovaně vyzývá k řešení a oba zmínění jednatelé se v poslední písemné reakci vyjádřili velice šibalsky, avšak nic nevyřešili. Doslovně odpověděli: „Pokud jde o úklid vozidel, máme za to, že nedochází k porušování právních předpisů ani smluvních závazků naší společnosti, ale připravujeme řešení, které předpokládáme bude přijatelné jak pro naši společnost, tak pro naše zaměstnance.“ Připomeňme si, že jednatelé Ing. Pavel Tomšů a Ing. Radka Janáčková jsou jednateli jak firem BusLine KHK a BusLine Lk, tak firmy Overline, která má na základě dohod o provedení práce úklid autobusů zajišťovat. Jinými slovy podle obou jednatelů není co řešit, ale nějaké řešení připravují. A podle nich je také v pořádku, že není hrazeno to, co je pro firmu Overline vykonáváno. A protože jsou řidiči placeni vyloženě za jízdu autobusu a vše s tím spojené, dobrovolně tak vykonávají ve svém volnu činnosti jako úklid pro firmu Overline. Dělají to z přesvědčení pro svoje cestující.

                                                                                   Jindřich Berounský